Ingyenes méhraj befogás

Free

Nyár elején előfordulhat, hogy kóbor méhrajjal találkozol a kertben, az erdőben, a villanyoszlopon, vagy a padlásfeljáródon. Vagy bárhol. Ha ezt látod, ne ess pánikba, ne nyúlj a rovarirtóhoz, hívj minket, jövünk értük! 

Sok ezer méh felkerekedik és zúgó, gomolygó felhőként elindulnak.

 

A félelmetes dongás és zúgás nem tart sokáig, a méhek hamar elcsendesednek, megülnek egy faágon, vagy villanyoszlopon, vagy épp ami szimpatikus számukra.

Kirajzás

Méhraj

A méhek természetes szaporodási folyamatának egy állomása.
A méhcsalád egy része valamilyen okból elhagyja a lakóhelyét, hogy új lakást keressen a továbbfejlődéshez.
Ez az ok lehet a természetes növekedés, amikor a család megnőtt és szűkös lett a régi kaptár, ezért új anyát nevelnek és a régi anya a család egy részével új helyre költözik.

De az is lehetséges, hogy valamilyen betegség ütötte fel a fejét a kaptárban, és ezér úgy döntenek, hogy egy új, tisztább helyen folytatját életüket.

Mit tegyünk?

Csak semmi pánik !

A méhek ebben a „lelki” állapotban sokkal hangosabbak, mint veszélyesek.  Nem árt távolságot tartani, de megtámadni nem fognak senkit, ameddig nem kényszerítjük őket védekezésre.

Néhány fénykép

Készíts róluk néhány fényképet! Ne félj, nem kell közel menned. De a méhésznek nagy segítség, ha tudja, mire számíthat, milyen felszerelést kell hoznia. Szóval, ha leültek valahova, és már nem gomolyognak olyan félelmetesen, kattints párat, hogy lássuk, milyen magasan vannak, milyen helyet választottak. Kell-e létrára másznunk, falat bontanunk, fát vágnunk, vagy elég, ha csak a kisseprűt és a lapátot visszük? 

Mit NE csinálj?

NE próbálj rovarirtót használni!!
A méhek hasznos rovarok, és nagyon sokan vannak. Ha lefújod őket, pár darab tényleg elpusztul (feleslegesen), a többiek viszont oroszlánként fogják védelmezni a családot. Tőled. 
Szóval ezt ne csináld!

Hívj szakembert!

Fordulj méhészhez, ő megfelelően tudja kezelni az állatokat! Vannak eszközei, és elsősorban tudása a helyzet kezelésére.

Hívj minket, és minden kérdésedre válaszolunk!

Mi történik a befogott rajjal?

Amikor a méhész egy ismeretlen előéletű kiscsaládot fog be, nem tudhatja, hogy hordoznak-e betegséget, ezért egy olyan helyre viszi, ahol a meglévő méhcsaládokra nem jelenthetnek veszélyt.

A befogást követő napokban átvizsgálja őket, és nyugalmat, élelmet, szükség esetén pedig gyógyszert biztosít számukra.

Amikor a család élete kezd visszatérni a rendes kerékvágásba, átkerülhetnek a kölyökcsaládok közé, ahol szépen fejlődhetnek, gyarapodhatnak, természetesen a méhész gondoskodó tekintete mellett.

Hívj minket most!

Szakképzett méhész veszély nélkül begyűjti a méhcsaládot és biztonságosan elszállítja őket, mindezt ingyen.

tel.: (+36)30 5616804

mez@kelence.hu