Immunerősítő koktél mézzel 1.

2020.03.26 | Méz, Mézes receptek

Gyömbéres forró (na jó, meleg) ital

Hozzávalók:

4-5 centis gyömbérdarab

1 citrom

Ízlés szerint(inél több) méz

Végy egy tiszta kancsót! Reméljük, itt még nem akadt el senki, nálunk azért néha van ezzel probléma. 😀

Forralj fel egy kancsónyi vizet. Amíg melegszik, készítsd elő a gyömbért! Ezt szerintem mindenki máshogy csinálja, a magam részéről én meg sem hámozom, hanem csak megmosom, majd nagyon vékony szeletekre vágom. Ha van otthon elég éles uborkagyalu, vagy olyan szeletelő, ami elviszi a gyömbért, használhatjátok azt is, lényeg, hogy tényleg jó vékony legyen. A kis szeletkéket dobjátok a kancsóba, majd öntsétek fel a forró vízzel, és takarjátok le. Fogyaszthatjátok néhány perc múlva is, de jót tesz neki, ha jó alaposan kiázik. Fontos, hogy a citromot és a mézet csak akkor tegyétek bele, ha már kihűlt kissé, iható hőmérsékletű, így nem mennek kárba a fontos és érzékeny vitaminok. A kezeletlen héjú citromot én simán benne hagyom, hagy ázzanak együtt. Nagyon jó megelőzésként is influenzaszezonban, de akkor is, ha már esetleg megvan a baj, mert a gyömbér kiváló gyulladáscsökkentő, és mikrobaellenes hatással bír, emellett sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Nem elhanyagolható, hogy hányingercsökkentő hatásáról is ismert, szóval ne csak akkor gondoljatok rá, ha klasszikus felsőlégúti tüneteitek vannak!

Melegen nagyon jól esik a hidegben, mert a gyömbér enyhén csípős, de nyáron a melegben hidegen is nagyon finom. Olyankor szoktam bele tenni egy mentaágat is, meg jéckockát.

Ha elfogyott, és nem két napja ázik, nyugodtan öntsétek fel mégegyszer, és hagyjatok neki picit több időt, nagyon sok erő marad a gyömbérben. Viszont ha az első felöntést túl sokáig áztatjátok, előfordul, hogy nagyon csípős lesz. Úgy is finom, csak meglepő lehet.

Egészségetekre!